Za testo potrebujemo:

  • 100 g sezamovih kosmičev (lahko jih nadomestite z katerekoli drugimi)
  • 100 g pirine polnozrnate moke
  • 30 g chia semen
  • 30 g orehov
  • 1 pest rozin
  • 0,5 deci kokosove maščobe
  • 50 g kokosovega sladkorja (lahko tudi mauascavo ali rjavi trsni sladkor)
  • 1 vanili sladkor
  • 3 žlice agavinega sirupa
  • pol žličke kurkume (ni nujno)
  • pol žličke kardamoma (ni nujno)
  • pol žličke pecilnega praška
  • 1,5 deci riževega mleka
  • 300 g razkoščičenih ekoloških sliv
  • + veliko ljubezni

Za preliv:

  • 200 g namočenih indijskih oreškov
  • polovico bio limoninega soka
  • 1,5 deci riževega mleka
  • + veliko ljubezni

Vse skupaj zblendamo do gladke tekoče mase, da je konsistenca podobna masi za palačinke. Če kaj preliva ostane ga prihranimo in ga kasneje vmešamo v kakšno omako.

Priprava:

Vse sestavine za testo vmešamo v gosto maso.

Jaz orehe strem v možnarju, da je čim manj procesiranja.

Najprej zmešamo sezamove kosmiče, pirino moko, chia semena, orehe in pest rozin. Potem dodamo vse začimbe, pecilni prašek in stopljeno kokosovo maščobo ter riževo mleko. Testo pride precej kompaktno, sploh ne tekoče. Jaz si pri nanosu v pekač pomagam kar z rokami in krožim vedno v desno ter ob tem razmišljam kako zelo dobra pita bo nastala.:) Ker imam rada hitro počiščen pekač, ga vedno obložim s peki papirjem.

Čez testo potem na gosto naložimo slive in prelijemo z prelivom iz indijskih oreškov. Pečemo na 180 stopinj 45 min.

Namaste!